Zapraszam na FunPage https: www.facebook.com KuchniaBakino
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczeń z dzika

Składniki:
1 kg szynki z dzika,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
15 dag słoniny wędzonej,
80 dag kapusty kwaszonej,
1 pęczek świeżego koperku (lub 1 łyżka suszonego),
sól,
pieprz

Umyte mięso zabejcować na 3-6 dni, po czym osączyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Okręcić sznurkiem, jak się zwykle owija szynkę, pod sznurkiem umieścić cienkie paski słoniny (5 dag). Tak przygotowane mięso włożyć do brytfanny, opiec w gorącym (200-220°C) piekarniku, po czym podlać winem, przykryć folią aluminiową i dusić do miękkości na średnim (180°C) ogniu. Sok pod pieczenia uzupełniać w miarę odparowywania. Następnie zdjąć folię, zarumienić mięso, usunąć sznurek. Gotową pieczeń pokrajać w cienkie plasterki.
Podczas pieczenia mięsa przyrządzić kapustę:
10 dag słoniny pokrajać w drobną kostkę, zesmażyć. Skwarki wyjąć i odłożyć. Kapustę włożyć na wytopiony tłuszcz (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać ją pod bieżącą wodą), po czym zalać wodą, dodać nieco soli oraz koperek, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Na końcu odparować sok. Plasterki pieczeni ułożyć na środku ogrzanego półmiska, wokół umieścić kapustę, posypać skwarkami i podawać.

Jak wszystkie potrawy z kapusty, ta również nie należy do lekkostrawnych. Jednakże wspaniałym dodatkiem do niej będzie świeży, chrupiący chleb.

Źródło: qchnia.glt.pl/

środa, 23 lutego 2005, bakino

Komentarze
Gość: janek, xdsl-4792.wroclaw.dialog.net.pl
2005/03/22 23:33:18
dobry przepis polecam
-
Gość: judy, afz66.internetdsl.tpnet.pl
2005/11/20 08:36:30
zobaczymy jak mi wyjdzie
-
2005/11/20 22:51:08
napisz jak zrobisz :-) koniecznie
-
2009/11/18 14:24:07
przepis wygląda na bardzo dobry





Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Top Blogi

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria